Wednesday, June 15, 2011

Penyenaraian XOX Berhad di Bursa Malaysia


Di sini dalam artikel kali ini FY ingin menyentuh sedikit mengenai IPO yang baru listing bebaru ni dalam keadaan yang amat mengecewakan dan lebih malang lagi menyebabkan kerugian ramai pelabur. XOX Berhad. Sebuah syarikat yang memberikan perkhidmatan telekomunikasi.

Ia ditawarkan pada harga 80 sen dan tatkala disenaraikan ia terus merudum hingga semasa FY menulis artikel ini kepada 46.5 sen. Hampir separuh pelaburan yang dibuat telah hanyut.

Setelah menyemak serba sedikit prospektus syarikat ini persoalan FY begini ;
NTA atau Net Tengible Asset syarikat tersebut hanya pada 10.5 sen.
Par Value juga 10 sen. Kenapa ia dijual dan ditawarkan pada 80 sen? 

Soalannya apakah justifikasinya?

Kemudian syarikat itu mengalami kerugian 4 tahun berturut-turut dan setelah disenaraikan penyata kewangan sukutahunan yang baru juga mengalami kerugian sedangkan dalam prospektus mereka begitu yakin yang mereka akan membuat keuntungan. Mereka mensasarkan perolehan sekitar 250 juta tahun 2011 ini sedangkan untuk sukutahunan sehingga Mac ia hanya sekitar 13 juta dan kalau di darab 4 ia hanyalah dalam 52 juta???

Soalannya bagaimanakan SC boleh membenarkan syarikat yang sebegini disenaraikan?

Pada FY SC mestilah menjadi watchdog yang memantau dan menjadi penapis utama bagi kepentingan semua pelabur. Tatkala ini bukan semua pelabur yang celik pelaburan dan membaca prospektus yang tebal itu sebelum membeli sesuatu saham IPO itu. SC juga seharusnya memastikan yang hanya syarikat berkualiti yang disenaraikan di Bursa bukan syarikat-syarikat begini yang entah apa motifnya.

Selebih dari itu FY tak nak komen. FY cuma rasa kasihan pada pelabur yang membeli saham ini. Terus terang buatlah sedikit penyelidikan dan analisa sebelum membeli sesuatu saham itu bagi memastikan yang kedudukan kewangannya sihat. Prospektus umpama iklan gula-gula yang manis, perkara yang masam dan pahit semuanya disorokkan. Sekali lagi pesanan FY berhati-hatilah dalam memilih IPO yang terbaik sebelum tindakan pelaburan dibuat. Lagipun TA Research ada mengeluarkan write up supaya pelabur mengelak pembelian saham XOX ini.

Sekadar pandangan FY.

Sekian dulu.

No comments: