Saturday, March 5, 2016

JANGAN BELI SAHAM SYARIKAT BUMIPUTERA

ELAKKAN MEMBELI SAHAM SYARIKAT BUMIPUTERA


Assalamualaikum... Salam Sejahtera...

Alamakkkk! FY mencetus kontroversi nampaknya!

Kenapa FY berkata demikian?

Dahulu FY tidak begitu, dahulu FY menyokong pembelian-pembelian saham syarikat Bumiputera dan GLC ini tetapi sejak mengalami banyak kerugian dan penguncupan nilai pasaran melalui pegangannya FY mula rasa tak sedap hati dan cuba mencari jawapan untuk memahaminya.

Beginilah. Kalau kita kaji sejarah kita akan dapati sejak sistem Segrigate and Rule yang diperkenalkan, pihak penjajah telah membawa kepada pembahagian kaum yang ketara. Bangsa Cina di bandar menjalankan aktiviti perniagaan, kaum India di ladang-ladang dan bangsa Melayu di kampung-kampung.

Pada masa Bangsa Cina telah membuka perniagaan demi perniagaan, bank demi bank, kilang demi kilang, orang kita masih di kampung tak berbuat apa-apa. Perniagaan mereka semakin maju dan besar dan setelah sekian lama Merdeka barulah orang kita membuka Banknya yang pertama Bank Bumiputera Malaysia Berhad. Itupun anda tahu apa kesudahan bank tersebut.

Tatkala perniagaan mereka semakin membesar dan tersenarai di Bursa Malaysia mahupun Bursa-Bursa di seluruh dunia syarikat dan kilang kita kita baru nak bertapak. Pada masa ini lebih kurang 75 peratus syarikat tersenarai adalah milik bukan bumputera, pada masa ini 84 peratus hartanah di Kuala Lumpur adalah hakmilik bukan Bumiputera. Kedai-kedai mereka berada di ruang-ruang utama dalam pasaraya besar sedangkan gerai-gerai kita letaknya di uptown dan downtown yang dibuka di malam hari. Itupun selalu kena raid dek majlis perbandaran yang juga orang kita. Dahulu mereka juga begitu. Menjalankan perniagaan tanpa lesen di belakang rumah mahupun dalam kilang-kilang berdindingkan zink buruk tapi pada masa itu majlis perbandaran pun belum wujud lagi agaknya.

Bagaimanakah kita nak belajar berniaga apatah lagi membesarkan perniagaan kalau kita dihalang dengan pelbagai birokrasi dan halangan? Baru kita nak belajar meniaga online dah diganggu dengan lesen dan pelbagai hal lagi. Kasihan orang kita.

Tatkala bapa mereka menjalankan perniagaan dan kemudian disambung oleh anaknya yang membesarkan lagi perniagaan, orang kita pula bapanya bekerja makan gaji dan seterusnya anaknya juga makan gaji juga sudahnya.

Dewasa ini tatkala mereka menyenaraikan syarikat, kemudian memelihara dan meningkatkan nilai pegangan saham dengan kenaikan harga dan pelbagai exercise korporat yang lain sedangkan pada fasa ini orang kita hanya setakat pandai membawa syarikat ke peringkat IPO. Selepas disenaraikan di Bursa Malaysia harga saham syarikat-syarikat kita ini merudum dan terus merudum, secara tak langsung menguncupkan ekonomi orang melayu yang membeli saham-saham ini. Adoiyai.

Kemudian, dari segi pengurusan dan pentadbiran juga bermasalah. Kedudukan kewangannya lemah, biarpun perolehan jualannya tinggi tapi margin keuntungan begitu rendah malah ada yang rugi sama sekali. Pengarahnya bukan pemegang saham jadi mereka bertindak sebagai pengurus semata-mata jadi dalam hal ini kemungkinan besar tiada dividen bakal diberi dan banyak hal lagi. Namun bukan semua. Ada satu dua yang boleh dipertimbangkan kerana potensi yang anda pada mereka.

Mungkin anda akan berkata yang FY tidak patriotik kerana tidak membantu apatah lagi memberi peluang kepada syarikat-syarikat kita tapi ia adalah berdasarkan timbangtara antara antara keuntungan dan kerugian. Antara pengembangan ekonomi atau penguncupannya mana satu yang anda mahu? Dalam hal ini biarlah Institusi tempatan yang membeli saham-saham syarikat Bumiputera ini.

Bagi pelabur runcit FY sarankan belilah syarikat bukan bumiputera yang pandai menguruskan perniagaan, memberi pulangan dividen yang tinggi, meningkatkan nilai pegangan ekuiti pelaburnya berkali-kali ganda dari tahun ke setahun.

Tak perlulah FY sebutkan contoh-contoh sahamnya tapi buat masa ini, inilah realitinya. Inilah kenyataannya. Anda sendiri tahu saham yang anda pegang. Sehingga orang kita belajar dan dapat menguasai teknik capital game ini bagi tujuan melipatgandakan nilai pegangan saham eloklah kita sebagai pelabur runcit yang punya modal yang tak seberapa ini mengelakkan pembelian saham-saham orang kita ini.

Pelabur mereka juga lebih sofistikated dan lebih berilmu kalau dibandingkan dengan pelabur kita. Mereka juga tak akan membeli saham-saham orang kita kerana mereka mengetahui akan semua apa yang FY perkatakan ini.

Jadi kalau diberikan pilihan antara saham syarikat Bumiputera dengan syarikat bukan bumiputera, maka FY sarankan belilah syarikat bukan bumiputera kerana mereka punya lebih pengalaman dan pengetahuan akan cara untuk meningkatkan harga-harga saham mereka di Bursa Malaysia!


Untuk mengetahui lebih lanjut dengan contoh-contoh dan analisa kes yang jelas datanglah ke kelas Personal Coaching yang FY jalankan setiap hari di pejabat FY. Anda akan memahami sepenuhnya apa yang FY katakan ini.


Sekian dulu buat kali ini.

Ikhlas,

FY
016 6667430
Remisier
Kenanga Investment Bank Berhad
Naib Presiden
Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia
Speaker
Smart Invest Roadshow anjuran Securities Commission

PS – Seminar Saham Super Investors yang seterusnya akan diadakan di Perpustakaan Raja Tun Uda, Shah Alam pada hari Sabtu 26 Mac 2016 ini. Keterangan lanjut di www.seminarsaham.com.my

PSS – InsyaAllah FY akan ke menjalankan seminar lengkap basic dan advance di Kota Bahru, Kota Kinabalu, Johor Bahru dan Pulau Pinang dalam tahun 2016 ini supaya pelabur di luar sana tak perlu datang belajar personal coaching bersama FY di Kuala Lumpur.

PERKHIDMATAN KAMI

Buka Akaun CDS, CDS Islamic dan Trading
Sediakan photocopy IC dan Penyata Bank boleh datang ke pejabat atau melalui pos. Berikan nama penuh, alamat dan no hp ke talian 019 3346570 untuk urusan melalui pos.

Khidmat Nasihat Pelaburan Saham
Remisier dan dealer dalam team FY sentiasa berada di pejabat setiap hari bersedia untuk membantu anda baik untuk menjalankan urusniaga pelaburan mahupun bagi tujuan mendapatkan khidmat nasihat pelaburan saham.

Personal Coaching Pelaburan Saham
Personal Coaching live bersama FY, kelas FY dibuka SETIAP HARI waktu bekerja di The Curve, Mutiara Damansara. Dalam seminar ini pemilihan saham kaedah terkini IMANTAP serta TIMING yang betul akan dikongsikan. Inilah satu-satunya kelas personal coaching saham yang dibuka setiap hari waktu bekerja di negara ini.

Selepas kelas ini kami JAMIN anda akan boleh menjalankan urusniaga jual beli saham dengan penuh keyakinan tanpa keraguan lagi. Kalau anda masih buta dan tak yakin melabur walaupun telah membaca 1001 buku saham atau telah menyertai 1001 seminar saham maka datanglah ke kelas personal coaching ini. Percayalah mata ada akan celik dan keyakinan melabur akan menjadi milik anda selepas kelas ini nanti! Itu FY janji!

Anda cuma perlu menghubungi pihak kami bagi menempah slot anda.

Sesi Personal Coaching bersama FY diadakan pada ;


SETIAP HARI WAKTU BEKERJA
Jam 9:30 pagi hingga 5:30 petang

di Pejabat kami ;
Kenanga Investment Bank Berhad
240 Tingkat 2, The Curve
Mutiara Damansara

Untuk Semua Investor dan Trader di Bursa Malaysia Newbie mahupun yang 
berpengalaman.
Lunch disediakan.
Yuran RM900.00 seorang untuk sesi sehari.
Untuk membuat tempahan hubungi : En. Abdullah Ramzi - 017 3730513
Emel : eizmar11@yahoo.com

Jemputlah datang! Ia pasti berbaloi dan bakal menjadikan anda seorang pelaburyang bijak dan berhemah.


Group FY di FB dan WhatsApp

Pelabur yang membuka akaun dengan FY di Kenanga Investment Bank akan dapat menjadi ahli Group FY di WhatsApp dimana forum pelaburan dijalankan setiap hari.

Woksyop Analisa Teknikal
Seminar untuk Trader jangkamasa pendek yang ingin buat duit setiap hari di Bursa Malaysia dengan kaedah Analisa Teknikal. Meramal pergerakan harga saham dengan menganalisa carta pergerakan harga menggunakan indikator-indikator pasaran. Diadakan dari masa ke semasa. Nantikan pengumuman tarikhnya dalam blog ini.


Seminar Saham Super Investors
Seminar basic overview pelaburan saham yang lengkap. Dari pelaburan Primary Market kepada Secondary Market. Dengan pelbagai pencerahan, analisa, startegi, rahsia-rahsia dan banyak lagi bagi membuka horizon memulakan portfolio pelaburan di Bursa Malaysia.

Layari www.seminarsaham.com.my untuk mendapatkan kandungan seminar mahupun keterangan lanjut.Ebook Investlah Percuma
Dapatkan ebook Investlah bernilai RM100.00 setebal 134 ms secara percuma bila anda menghubungi pihak kami.


Ebook – Rahsia Buat Duit dengan IPO Awam
Harga Promosi cuma RM60.00 sahaja.Ebook – Rahsia Buat Duit dengan IPO di MITI
Harga Promosi cuma RM50.00 sahaja.


HUBUNGI TEAM FY ;

Persoalan Mengenai Memulakan Portfolio Saham Dan Membuka Akaun CDS ;
Hubungi : En. Yasin Yunus - 019 3346570
Emel : yasinyunus2714@gmail.com

Persoalan Mengenai Seminar Saham ;
Hubungi : Puan Azila Ismail - 012 2511755
Emel : azilasmile@yahoo.com

Persoalan Mengenai Online Trading Dan Menjadi Seorang Trader ;
Hubungi : Sifu Zuhri Zain MSTA - 012 6290407
Emel : muhammadzuhri@gmail.com

Persoalan Asas Pelaburan Saham Serta Tempahan Personal Coaching ;
Hubungi : En. Abdullah Ramzi - 017 3730513
Emel : eizmar11@yahoo.com

LINK PERKHIDMATAN KAMI ;

Biodata Sifu Faizal Yusup
Apa Itu Saham?
Pelaburan Saham Di Bursa Malaysia
Saya Nak Melabur Saham Tapi…
Pakar Rujuk Pelaburan Saham
Kaedah Momohon Pink Form, IPO Awam, IPO MITI dan Private Placement
Perbezaan IPO Awam Dan IPO MITI
Ebook Panduan Lengkap Memohon IPO di MITI
Cover Letter Permohonan Saham IPO di MITI
Soalan Lazim Mengenai Permohonan IPO di MITI
Apa Itu Akaun CDS
Membuka Akaun CDS
Perkhidmatan Membuka Akaun CDS
Panduan Membuka Akaun Online
Panduan Mencari Mentor Saham
Modal Permulaan Melabur Saham
Pulangan Keuntungan Melabur Saham
Memulakan portfolio pelaburan saham
Onlne VS Khidmat Remisier
Trader VS Investor
Menentukan Status Syariah Saham 
Strategi Pelaburan Saham
Bermain Saham Secara Kontra
Menjana Keuntungan Konsisten Dalam Bursa Malaysia
Panduan Pemilihan Saham 
Panduan Membeli Saham Penny Stocks
Kejatuhan Mendadak Harga Saham
Membaikpulih Portfolio saham
Mencari Ilmu Pelaburan Saham
Woksyop BTX - Online Trader
Personal Coaching
Seminar Saham Super Investor
Testimoni Peserta Seminar Super Investor
Seminar SuperTech Investor
Seminar SuperTrader
    FOLLOW FY di Twitter – twitter.com/afaizalyusup
    ADD FY di Facebook - www.facebook.com/faizalyusupii
    SUBSCRIBE di www.faizalyusup.net bagi mendapatkan artikel-artikel TERKINI mengenai pelaburan saham.    No comments: