Thursday, April 21, 2022

BAGAIMANA TARGET PRICE ATAU FAIR VALUE SESUATU IPO DIKIRA?

 BAGAIMANA TARGET PRICE ATAU FAIR VALUE SESUATU IPO DIKIRA?


Inilah persoalan yang sering ditanya pelabur newbie kepada FY.


Jawapan FY : Bila prospektus sesuatu IPO keluar maka para analyst dari Research House akan membuat penilaian dan penyelidikan berdasarkan fakta-fakta yang terdapat dalam prospektus tersebut.

Para researcher ini adalah mereka mereka yang hebat dan punya kelayakan tinggi dalam bidang kewangan. Punya Diploma, Degree Kewangan dan Akauntansi, ACCA, CFA dan sebagainya.

Ada researcher yang optimistik dan ada juga yang persimistik berdasarkan penilaian mereka. Pada yang optimis maka mereka akan memberikan nilai TP atau FV yang lebih tinggi kalau dibandingkan dengan mereka yang persimis. 

Kemudian BUKAN semua research house yang akan buat research bagi setiap IPO itu. Kenanga pun sekali sekala ada buat research write up terhadap IPO ini.

Kebiasaannya researcher bagi bank penasihat IPO tersebut yang akan membuat penilaian dan memberikan TP IPO yang mereka usahakan itu. Mereka akan melihat apa aktiviti syt, siapa pengarah, siapa pesaing, mengira jumlah aset, liabiliti, hutang, future earnings, growth, goodwill dan sebagainya secara menyeluruh bagi mendapatkan nilai intrinsik atau nilai sebenar syt IPO tersebut tatkala ia disenaraikan.

TP ini diterbitkan sebagai saranan beli kepada pelanggan Investment Bank tersebut khususnya dan kepada semua pelabur amnya.

Sebagai contoh IPO MN Holdings Berhad. Harga tawarannya ialah 21 sen dan TP nya ialah antara 28-31 sen. Kalau TP nya 21 sen jugak pasti tiada siapa yang berminat untuk memohon IPO ini. Dengan TP 28-31 sen ini kita dapati permohonan IPOnya terlebih langganan sebanyak 118 kali!

TP ini juga boleh didapati dengan bertanyakan En Google beberapa hari setelah Prospektus IPO itu keluar. Harus diingat selagi Porspektus belum keluar maka Fair Value atau TP ini belum boleh dikira.


Faham tak ni? Simpan nota ini dan kalau ada orang yang bertanya. Paparkan sahaja catatan FY ini okay!


Satu rahsia. Selalunya suratkhabar Cina ada bagi Fair Value bagi setiap saham IPO yang bakal disenaraikan dan lazimnya saham IPO itu tak naik melebihi apa yang disarankan suratkhabar mereka itu kerana semua pelabur Cina tahu mengenainya. Suratkhabar melayu cerita gossip nenek tua 74 tahun dinoda adalah... hawhawhaw...


Andai anda ingin memulakan portfolio pelaburan saham ini jemputlah ke seminar yang FY jalankan. 


Like dan share catatan FY ini andai anda mendapat kefahaman dan manfaat darinya. Like sebagai tanda sokongan anda kepada usaha FY ini okay!


Jadikan FY sebagai see first dalam fesbuk anda untuk mendapatkan banyak lagi ilmu-ilmu menjana keuntungan dalam pasaran saham ini.


Sekian.


FY Al Haj


PS - Status syariah juga selalu diberikan pihak ketiga setelah prospektus IPO itu keluar. Status sebenar hanya akan diketahui setelah Committee Syariah SC bersidang pada bulan Mei dan Nov nanti.


Download ebook Investlah karya FY setebal 134 ms secara percuma di www.faizalyusup.my


SERTAI GROUP WHATSAPP SAHAM FY SECARA PERCUMA http://groupsahamFY.wasap.my/
ATAU GROUP TELEGRAM FY https://t.me/FaizalYusup

atau
HUBUNGI FY TERUS DI TALIAN 0166667430 KHIDMAT NASIHAT SAHAM TERKINI PERCUMA SEPANJANG MASA. Faizal Yusup @ FY Al Haj www.faizalyusup.net 0166667430 DIIA UITM Shah Alam BBA Finance University Of Nebraska Lincoln Top Performing Remisier Kenanga Investment Bank Berhad Mantan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia Speaker Bertauliah InvestSmart Suruhanjaya Sekuriti Seminar Saham From Zero To Hero (FZTH) diiktiraf Bursa Malaysia Pemenang 5 Anugerah Bursa Malaysia Blog saham FY telah melebihi 4 juta pengunjung Penulis 11 buah buku Lebih 20 tahun pengalaman dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia. *FY Team*
Ingin tahu lebih lanjut tentang trading secara online dan mendapatkan tip saham berdasarkan Technical Analysis? Hubungi Zuhri Zain MSTA | 0126290407 - TA Expert, Handles Private Placements. Ingin subscribe screener Algoritm AQ VAR bagi memudahcara pelaburan saham anda? Hubungi Firdaus Majid MSTA, CMT |0134229155 Ingin buka platform online untuk trading Saham? Hubungi Ramzie | 0173730513 atau Jehanshah | 0126673927 Ingin buka akaun CDS dan Trading secara pos? Hubungi Cik Anna l 011 2139 5718 dengan memberikan nama serta alamat penuh atau datang sendiri ke pejabat kami di Kenanga Investment Bank Berhad, 240, Tingkat 2, Mutiara Damansara, The Curve, Petaling Jaya. Berdekatan IKEA. Baca blog dengan input saham percuma di www.faizalyusup.net Download Ebook Investlah percuma di www.faizalyusup.my Ingin menghadiri Seminar Saham lengkap From Zero To Hero 2 hari bagi pelabur Newbie bersama FY?
Hubungi Hajah Azila 0166641755 untuk mengetahui tarikh seminar seterusnya. Ingin masuk group pelaburan saham FY di WhatsApp secara percuma?
http://groupsahamFY.wasap.my/ atau wasap nama penuh anda ke no talian 0166667430. Pelbagai tip dan pengisian saham disampai di sana setiap hari! Jangan risau anda berada di tempat yang betul! Harap like, share dan subscribe andai anda mendapat manfaat dari perkongsian FY ini... Terima kasih. FY Al Haj

Berikut adalah blog-blog dan link manfaat FY yang lain;

Untuk mendapatkan input pelaburan saham layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 1 secara percuma layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 2 secara percuma layari - 

Kisah anak Pak Gad bernama FY layari -

Ingin dapatkan pengisian motivasi bersama FY? Layari -

Ingin baiki diri ke arah Minda Akhirat? Layari -

Ikuti FY di Youtube 

Ikuti FY di Facebook

No comments: