Wednesday, April 20, 2022

OVERSUBSCRIBE? APA MAKNANYA?

  OVERSUBSCRIBE? APA MAKNANYA?


Saham IPO MN Holdings contohnya oversubscribe lebih 118 kali. Maknanya setiap 1000 unit saham yang ditawarkan ada 118000 lagi yang memohon tapi tak dapat saham tu. Ia juga bermakna yang saham ini kebarangkalian besar akan naik pada hari penyenaraiannya. IPO Cengild contohnya terlebih langganan sebanyak 44.58 kali dan ia naik melebihi 50% pada hari penyenaraiannya!


Dewasa ini permintaan untuk saham-saham IPO ini begitu tinggi dibandingkan dengan penawarannya yang sedikit.


Apapun pelabur bukan Bumiputera dah lama faham akan keuntungan yang bakal mereka jana memohon dan membeli saham-saham IPO ini malangnya apa kata orang kita?


- FY boleh ke beli saham ni? 

- Boleh ke untung?

- Berapa untung boleh dapat?

- Nanti nak jual ada ke buyer?

- Macamana saham tu boleh naik?

- Alah! susahlah nak dapat harapan tipis! Saya dah cuba 3 kali tapi masih gagal.

- Apa makna par value?

- Macamana nak kira FV?

- Remisier saya kata jangan apply sbb tak tahu prestasi syarikat.

- Ada netizen kata saham ni nak cuci duit!

- Itu ini begitu begini.


Jawab FY nak apply! apply! tak nak sudah! Kalau tak apply memang tak dapat! Hawhawhaw…


Kalau kaum Bukan Bumi makin kaya jangan jeles dan jangan sakit hati! Kalau mereka menjangka yang saham itu akan rugi takkanlah mereka beramai ramai memohonnya hingga terlebih langganan sampai 118 kali??? Yang kita pulak banyak soal!!! Adoiyaiiii...


Walhal FY dah kata yang 85% dari saham IPO ini menguntungkan pada hari pertama penyenaraiannya sejak bertahun lamanya FY dalam stock market ini.


Kalau saham tu tak bagus FY akan bagitahu anda. Tapi kalau FY sarankan balun tu balun jer jangan banyak soal. Lupakan segala kepayahan kerana dipenghujungnya kita akan dapat meningkatkan ekonomi kita! Itu yang penting!


Ok tu jer buat kali ini.


Jangan lupa like dan share catatan FY di WA dan FB sebagai menyokong perjuangan FY untuk mengkayakan anda semua! InsyaAllah.


FY Al Haj

www.faizalyusup.net

0166667430

Kalau ada kawan yang nak masuk grp whatsapp FY nie...


SERTAI GROUP WHATSAPP SAHAM FY SECARA PERCUMA http://groupsahamFY.wasap.my/
ATAU GROUP TELEGRAM FY https://t.me/FaizalYusup

atau
HUBUNGI FY TERUS DI TALIAN 0166667430 KHIDMAT NASIHAT SAHAM TERKINI PERCUMA SEPANJANG MASA. Faizal Yusup @ FY Al Haj www.faizalyusup.net 0166667430 DIIA UITM Shah Alam BBA Finance University Of Nebraska Lincoln Top Performing Remisier Kenanga Investment Bank Berhad Mantan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia Speaker Bertauliah InvestSmart Suruhanjaya Sekuriti Seminar Saham From Zero To Hero (FZTH) diiktiraf Bursa Malaysia Pemenang 5 Anugerah Bursa Malaysia Blog saham FY telah melebihi 4 juta pengunjung Penulis 11 buah buku Lebih 20 tahun pengalaman dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia. *FY Team*
Ingin tahu lebih lanjut tentang trading secara online dan mendapatkan tip saham berdasarkan Technical Analysis? Hubungi Zuhri Zain MSTA | 0126290407 - TA Expert, Handles Private Placements. Ingin subscribe screener Algoritm AQ VAR bagi memudahcara pelaburan saham anda? Hubungi Firdaus Majid MSTA, CMT |0134229155 Ingin buka platform online untuk trading Saham? Hubungi Ramzie | 0173730513 atau Jehanshah | 0126673927 Ingin buka akaun CDS dan Trading secara pos? Hubungi Cik Anna l 011 2139 5718 dengan memberikan nama serta alamat penuh atau datang sendiri ke pejabat kami di Kenanga Investment Bank Berhad, 240, Tingkat 2, Mutiara Damansara, The Curve, Petaling Jaya. Berdekatan IKEA. Baca blog dengan input saham percuma di www.faizalyusup.net Download Ebook Investlah percuma di www.faizalyusup.my Ingin menghadiri Seminar Saham lengkap From Zero To Hero 2 hari bagi pelabur Newbie bersama FY?
Hubungi Hajah Azila 0166641755 untuk mengetahui tarikh seminar seterusnya. Ingin masuk group pelaburan saham FY di WhatsApp secara percuma?
http://groupsahamFY.wasap.my/ atau wasap nama penuh anda ke no talian 0166667430. Pelbagai tip dan pengisian saham disampai di sana setiap hari! Jangan risau anda berada di tempat yang betul! Harap like, share dan subscribe andai anda mendapat manfaat dari perkongsian FY ini... Terima kasih. FY Al Haj

Berikut adalah blog-blog dan link manfaat FY yang lain;

Untuk mendapatkan input pelaburan saham layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 1 secara percuma layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 2 secara percuma layari - 

Kisah anak Pak Gad bernama FY layari -

Ingin dapatkan pengisian motivasi bersama FY? Layari -

Ingin baiki diri ke arah Minda Akhirat? Layari -

Ikuti FY di Youtube 

Ikuti FY di Facebook

No comments: