Tuesday, December 20, 2022

MACAMANA NAK PILIH SAHAM IPO

 MACAMANA NAK PILIH SAHAM IPO?

Oleh FY Al Haj


Ramai pelabur yang bertanya kepada FY tentang saham-saham IPO seperti saham KITACON dan VESTLAND dan dibandingkan pula dengan saham seperti DS SIGMA atau L&P GLOBAL. Kemudian nak dibandingkan pula saham CAPE EMS dan NATIONGATE yang bakal disenaraikan tak lama lagi.


6 saham ini berada dalam tiga industri yang berbeza. Jadi apakah yang perlu kita titikberatkan dalam pemilihannya untuk memastikan yang kita mendapat keuntungan bila saham-saham ini disenaraikan kelak?


Pertama apa yang penting untuk kita lihat ialah kadar keuntungannya atau PATnya. Saham-saham yang berada dalam keuntungan double digit. Keuntungan yang tinggi ini penting kerana kalau ianya rendah dan kalau ia jatuh dengan mudah syarikat itu berada dalam kerugian.


Dalam hal ini saham-saham dalam industri teknologi berada dalam keadaan keuntungan yang tinggi ini sedangkan saham-saham Construction dan Development punya kadar keuntungan yang rendah ini kerana kos bahan mentah yang meningkat naik dan kekurangan mega project dewasa ini menyebabkan saham construction tidak begitu menarik pada ketika ini. Saham SIAB, MNHLDGS, NESTCON contohnya tidak naik begitu tinggi tatkala penyenaraiannya.


Kedua kita perlu juga tengok berapa banyak saham IPO yang diterbitkan. Sekiranya ia terlalu besar maka ia akan menjadi berat dalam Bursa Malaysia lantas menyebabkan ia sukar untuk bergerak naik. Saham SENHENG, LEFORM, UNITRADE antara contohnya.


Ketiga kita kena juga lihat duit yang bakal mereka terima dari anda para pelabur IPO ini akan digunakan untuk tujuan apa? Adakah ia untuk tujuan mengembangkan syarikat atau adakah ia digunakan untuk membayar hutang. Sejak Pandemik COVID 19 banyak juga syarikat yang menyenaraikan saham-saham mereka di Bursa Malaysia atas tujuan untuk mendapatkan suntikan modal demi untuk membayar hutang-hutang yang sedia ada memandangkan operasi syt mereka terjejas semasa PKP.


Keempat kita kena lihat penilaian harga sesuatu IPO itu. Adakah ia overvalue atau adakah ia undervalue atau at par dengan value sebenar

syt itu pada masa ia disenaraikan. Dalam hal ini kita cuma perlu melihat FV yang diberikan oleh Research House setelah propektus saham dikeluarkan. (Nota : Selagi prospektus tak keluar selagi itu tiada analisis yang boleh dilakukan.)


Ciri seterusnya yang perlu kita titikberatkan ialah…


Kenalah datang seminar FZTH yang FY jalankan Januari nanti. FY akan kongsikan ilmunya dan bukalah akaun CDS dengan FY di Kenanga untuk dapatkan khidmat nasihat team FY yang terbaik. Hawhawhaw…


FY Al Haj

Top Performing Remisier

Kenanga Investment Bank Berhad


SERTAI GROUP WHATSAPP SAHAM FY SECARA PERCUMA http://groupsahamFY.wasap.my/

ATAU GROUP TELEGRAM FY https://t.me/FaizalYusup

atau
HUBUNGI FY TERUS DI TALIAN 0166667430 KHIDMAT NASIHAT SAHAM TERKINI PERCUMA SEPANJANG MASA. Faizal Yusup @ FY Al Haj www.faizalyusup.net 0166667430 DIIA UITM Shah Alam BBA Finance University Of Nebraska Lincoln Top Performing Remisier Kenanga Investment Bank Berhad Mantan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia Speaker Bertauliah InvestSmart Suruhanjaya Sekuriti Seminar Saham From Zero To Hero (FZTH) diiktiraf Bursa Malaysia Pemenang 5 Anugerah Bursa Malaysia Blog saham FY telah melebihi 4 juta pengunjung Penulis 11 buah buku Lebih 20 tahun pengalaman dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia. *FY Team*
Ingin tahu lebih lanjut tentang trading secara online dan mendapatkan tip saham berdasarkan Technical Analysis? Hubungi Zuhri Zain MSTA | 0126290407 - TA Expert, Handles Private Placements. Ingin subscribe screener Algoritm AQ VAR bagi memudahcara pelaburan saham anda? Hubungi Firdaus Majid MSTA, CMT |0134229155 Ingin buka platform online untuk trading Saham? Hubungi Ramzie | 0173730513 atau Jehanshah | 0126673927 Ingin buka akaun CDS dan Trading secara pos? Hubungi Cik Anna l 011 2139 5718 dengan memberikan nama serta alamat penuh atau datang sendiri ke pejabat kami di Kenanga Investment Bank Berhad, 240, Tingkat 2, Mutiara Damansara, The Curve, Petaling Jaya. Berdekatan IKEA. Baca blog dengan input saham percuma di www.faizalyusup.net Download Ebook Investlah percuma di www.faizalyusup.my Ingin menghadiri Seminar Saham lengkap From Zero To Hero 2 hari bagi pelabur Newbie bersama FY?
Hubungi Hajah Azila 0166641755 untuk mengetahui tarikh seminar seterusnya. Ingin masuk group pelaburan saham FY di WhatsApp secara percuma?
http://groupsahamFY.wasap.my/ atau wasap nama penuh anda ke no talian 0166667430. Pelbagai tip dan pengisian saham disampai di sana setiap hari! Jangan risau anda berada di tempat yang betul! Harap like, share dan subscribe andai anda mendapat manfaat dari perkongsian FY ini... Terima kasih. FY Al Haj

Berikut adalah blog-blog dan link manfaat FY yang lain;

Untuk mendapatkan input pelaburan saham layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 1 secara percuma layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 2 secara percuma layari - 

Kisah anak Pak Gad bernama FY layari -

Ingin dapatkan pengisian motivasi bersama FY? Layari -

Ingin baiki diri ke arah Minda Akhirat? Layari -

Ikuti FY di Youtube 

Ikuti FY di Facebook


 No comments: