Monday, December 26, 2022

CONTOH MAZHAB DALAM PELABURAN SAHAM

 MAZHAB-MAZHAB DALAM PELABURAN SAHAM

Sepertimana dalam agama Islam, pelaburan saham di negara ini juga punya mazhab-mazhab serta cabang-cabang kepercayaannya. Kali ini FY ingin menghuraikan akan mazhab-mazhab ini serta hukum hakam kepercayaan serta prinsip-prinsip yang pengikutnya pegang.

MAZHAB FUNDAMENTAL Mazhab ini ramai pengikutnya di negara ini. Mereka ini punya ilmu perniagaan dan akaun. Apa yang mereka lihat dalam strategi pelaburan ialah untuk membeli saham syarikat-syarikat yang kukuh dan selagi boleh di bawah nilai pasaran untuk disimpan jangkamasa panjang. Strategi pelaburan nilai serta garispanduan yang disarankan oleh Warren Buffet adalah antara strategi yang menjadi kepercayaan pengikutnya. Kemudian strategi Dollar Cost Averaging yang digunakan oleh kebanyakan Fund Manager termasuklah dalam kepercayaan mazhab ini. Kelebihannya ialah ia akan membawa keuntungan namun demikian ia memerlukan masa yang panjang. Mazhab ini senang dikenali bilamana pengikutnya akan meneliti perolehan, keuntungan syt, mengira intrinsic value sesebuah syt, melihat ratio-ratio seperti EPS, PE, ROE, NTA, Dividend Yield, Gearing, Fair Value dan sebagainya.

MAZHAB TECHNICAL ANALYSIS (TA) Mazhab TA ini juga punya ramai pengikut. Ini kerana mazhab ini mudah untuk dijual dan mudah untuk dicari pengikutnya kerana ia lebih senang untuk menunjukkan carta pergerakkan harga saham serta indikator-indikator yang ada. It’s a good marketing tool. Pun begitu keutamaan diberikan kepada pergerakan harga saham berdasarkan pelbagai indikator seperti volum, harga, momentum, trend, averages, stochastic dan sebagainya tetapi tidak melihat kepada Fundamental Syarikat sama sekali. Dalam Mazhab TA pula ada banyak sub mazhab. Ada yang fokus kepada Elliot Wave, Gann, Awan Ichimoku, MACD dan sebagainya berdasarkan kekuatan sifu yang mengajarnya. Mereka dikenali dengan pertunjukkan carta pergerakkan harga berserta garisan serta gabungan resepi indikator masing-masing.

MAZHAB SCALPING INTRADAY Kemudian ada pula mazhab Intraday. Mazhab ini tidak percaya kepada pegangan saham. Mereka bebas untuk membeli mahupun menjual baik saham-saham dalam Bursa Malaysia, Derivatif, Forex dan sebagainya. Namun demikian agak sukar untuk menjadi pengikut mazhab ini kerana ia merupakan kerja yang berat kerana kita terpaksa berada di depan terminal komputer setiap masa. Pembelian dan penjualan mengambil masa yang begitu pantas dan sukar diikuti.

MAZHAB RASIONAL Mazhab ini pula menggabungkan semua kepercayaan mazhab yang ada secara rasional. Maknanya di sini ialah mereka memilih saham dengan menggunakan analisa mazhab Fundamental tetapi menggunakan kaedah mazhab Teknikal dan Intraday untuk membeli atau menjual sesuatu saham itu.

MAZHAB SYSTEMATIC TRADING Mazhab ini pula menggunakan analisis quantitative algoritm untuk membuat analisis dan tindakan pelaburan. Kalau di negara maju mereka ini menggunakan robotic trading dalam menjalankan urusniaga pelaburan. Semua dijalankan oleh mesin dengan kepintaran Artificial Intelligence. AQ VAR termasuk dalam mazhab ini.

MAZHAB RAHSIA Mazhab ini juga menggunakan strategi gabungan seperti mazhab rasional tetapi ada tambahan strategi rahsia yang tidak diketahui umum. FY menggunakan strategi ini. Ini  kerana partner FY, Zuhri Zain adalah pakar dalam aliran TA dengan diploma MSTAnya sedangkan FY pula lebih kepada aliran FA memandangkan FY punya Diploma serta Ijazah kewangan dan pelaburan saham. Pengalaman lebih 25 tahun ini telah membolehkan FY dengan izin Allah membentuk dan merekacipta gabungan serta strategi baru yang berkesan dalam pelaburan saham ini. Kalau anda ingin belajar mengenainya jemputlah datang ke Seminar saham FZTH yang FY jalankan. Ada juga lain-lain mazhab yang tidak FY huraikan di sini. Tak kesahlah anda berada dalam mazhab yang manapun. Tak perlu bergaduh dan kata sifu anda lebih hebat. Yang penting ialah teknik yang anda guna itu bawa keuntungan kepada anda... That’s the bottom line!

AJARAN SESAT Dalam mana-mana ajaranpun ada ajaran sesat. Dalam hal ini sifu yang mengajarnya pun dalam keadaan keliru. Main balun sahaja kejap guna TA, kejap guna FA, kejap dengan tips dari tempat yang tak tahu mana sumbernya, sekejap tiru sana, sekejap tiru sini. Hati-hatilah semoga anda tidak terpedaya. Untuk menguasai sesuatu bidang itu kita perlu mendalami ilmunya secara mendalam. Kedalaman ilmu seterusnya akan membawa kebaikan dan kejayaan kepada pemilik ilmunya. Tiada jalan pintas untuk berjaya, ia memerlukan usaha yang gigih, pengalaman, passion serta kesabaran yang panjang sebelum ia membawa hasil. Bak kata Einstien kalau sifu anda tak boleh terangkan sesuatu itu dengan cara yang mudah difahami itu bermakna yang sifu tu pun tak faham secara keseluruhan lagi akan ilmu tersebut... Hawhawhaw... Semoga artikel ini sedikit sebanyak memberi pemerhatian yang menyeluruh dan kefahaman yang jitu tentang pelaburan saham di negara ini kepada sidang pembaca yang FY muliakan sekelian. Nak belajar semua ni? Jumpa FY jer... hehe... Sekian dulu buat kali ini. Ikhlas, FY Al Haj Top Performing Remisier Kenanga Investment Bank Berhad


SERTAI GROUP WHATSAPP SAHAM FY SECARA PERCUMA http://groupsahamFY.wasap.my/

ATAU GROUP TELEGRAM FY https://t.me/FaizalYusup

atau
HUBUNGI FY TERUS DI TALIAN 0166667430 KHIDMAT NASIHAT SAHAM TERKINI PERCUMA SEPANJANG MASA. Faizal Yusup @ FY Al Haj www.faizalyusup.net 0166667430 DIIA UITM Shah Alam BBA Finance University Of Nebraska Lincoln Top Performing Remisier Kenanga Investment Bank Berhad Mantan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia Speaker Bertauliah InvestSmart Suruhanjaya Sekuriti Seminar Saham From Zero To Hero (FZTH) diiktiraf Bursa Malaysia Pemenang 5 Anugerah Bursa Malaysia Blog saham FY telah melebihi 4 juta pengunjung Penulis 11 buah buku Lebih 20 tahun pengalaman dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia. *FY Team*
Ingin tahu lebih lanjut tentang trading secara online dan mendapatkan tip saham berdasarkan Technical Analysis? Hubungi Zuhri Zain MSTA | 0126290407 - TA Expert, Handles Private Placements. Ingin subscribe screener Algoritm AQ VAR bagi memudahcara pelaburan saham anda? Hubungi Firdaus Majid MSTA, CMT |0134229155 Ingin buka platform online untuk trading Saham? Hubungi Ramzie | 0173730513 atau Jehanshah | 0126673927 Ingin buka akaun CDS dan Trading secara pos? Hubungi Cik Anna l 011 2139 5718 dengan memberikan nama serta alamat penuh atau datang sendiri ke pejabat kami di Kenanga Investment Bank Berhad, 240, Tingkat 2, Mutiara Damansara, The Curve, Petaling Jaya. Berdekatan IKEA. Baca blog dengan input saham percuma di www.faizalyusup.net Download Ebook Investlah percuma di www.faizalyusup.my Ingin menghadiri Seminar Saham lengkap From Zero To Hero 2 hari bagi pelabur Newbie bersama FY?
Hubungi Hajah Azila 0166641755 untuk mengetahui tarikh seminar seterusnya. Ingin masuk group pelaburan saham FY di WhatsApp secara percuma?
http://groupsahamFY.wasap.my/ atau wasap nama penuh anda ke no talian 0166667430. Pelbagai tip dan pengisian saham disampai di sana setiap hari! Jangan risau anda berada di tempat yang betul! Harap like, share dan subscribe andai anda mendapat manfaat dari perkongsian FY ini... Terima kasih. FY Al Haj

Berikut adalah blog-blog dan link manfaat FY yang lain;

Untuk mendapatkan input pelaburan saham layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 1 secara percuma layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 2 secara percuma layari - 

Kisah anak Pak Gad bernama FY layari -

Ingin dapatkan pengisian motivasi bersama FY? Layari -

Ingin baiki diri ke arah Minda Akhirat? Layari -

Ikuti FY di Youtube 

Ikuti FY di Facebook
No comments: