Wednesday, January 11, 2023

ANALISIS MD DALAM PELABURAN SAHAM


ANALISIS MD DALAM PELABURAN SAHAM
Oleh FY Al Haj
Remisier Kenanga

Kalau kita lihat di negara kita semenjak merdeka membangun dan terus membangun hinggalah ke hari ini. Lebih 980 syarikat telah disenaraikan di Bursa Malaysia. Syarikat-syarikat ini bolehlah dikatakan champion dalam industri masing-masing kerana mereka berjaya membawa syarikat itu ke tahap yang tertinggi untuk disenaraikan di papan Bursa Malaysia Malaysia. Kebanyakan syt ini adalah syt hakmilik bangsa Cina.

Apapun orang terpenting dalam sesebuah syt adalah Managing Directornya.

Kali ini dalam artikel ini FY nak huraikan tentang analisis MD ini.

Kalau anda lihat dari segi lokasi kebanyakan syarikat-syarikat yang power-power ini terletak di Pantai Barat Semenanjung Malaysia. Samaada ia di Pulau Pinang, Kuala Lumpur, Selangor, Melaka mahupun Johor. Contohnya kebanyakan syt Semicon letaknya di Pulau Pinang kerana mereka telah punya ekologi Elektrikal dan Elektronik yang serba lengkap. Begitu juga dengan syt Manufacturing yang mengeluarkan pelbagai produk. Dalam ertikata lain MD syt-syt di Pantai Barat ini hebat-hebat belaka.

Di sebelah pantai timur kalau adapun jumlahnya terlalu kecil. Kalau di Sabah dan Sarawak pula mereka menjalankan perniagaan kayu balak, penanaman sawit, oil n gas. Mereka belum lagi melibatkan diri dalam industri teknologi ini.

FY berkesempatan berbual dengan beberapa MD syt PLC ini dan mendapati yang mereka memang hands on, dinamik, berfikiran di luar kotak, sangat advance, telus dan banyak lagi sifat dan sikap positif yang mereka pegang.

Contohnya MD syt ITMAX di KL membangunkan software sendiri bagi tujuan video surveilance di negara ini. MD INFOMINA di KL pula hebat dalam mainframe komputer, MD DS SIGMA di Kelang sanggup berbelanja besar untuk research dan development. Malah MD COSMOS sytnya juga terletak di KL. Mengilang filter untuk kegunaan industri Oil n Gas. Perhatikan yang mereka semua berada di Lembah Kelang.

Kemudian mereka tak seperti MD dahulu kala yang suka menyorokkan keuntungan syt ke tempat lain. MD zaman moden ini menunjukkan dengan telus keuntungan dan kerugian syt mereka kerana mereka tahu dengan berbuat demikian harga saham mereka akan naik.

Perkembangan ini baik untuk Bursa Malaysia dan para pelaburnya kerana dengan Fundamental begini, akan membawa Bursa Malaysia naik ke tahap yang lebih tinggi di masa mendatang! Ketelusan sebegini akan membawa pelabur Foreign masuk ke Malaysia.

Apa kesimpulannya?

Kesimpulannya menganalisa siapa MD sesebuah syt itu juga memainkan peranan dalam timbangtara pelaburan yang kita buat. Jadi pilihlah MD yang power yang boleh bawa syt itu terbang tinggi! Tersilap pilih syt itu boleh ke laut dan membawa pelaburan kita sama-sama dengannya.

Sekian dulu,

FY Al Haj
Top Performing Remisier
Kenanga Investment Bank Berhad

PS - First time baca pasal analisis MD kan… Jom buka CDS dengan FY!

Nak belajar lebih mendalam jemputlah sertai Seminar From Zero to Hero bersama FY…

FZTH NILAI

Tarikh :  28 & 29 Jan 2023
               (Sabtu & Ahad)
Lokasi: Dewan AF Training
              Putra Nilai, Nilai
Masa : 9 pagi - 5.30 ptg

FZTH NILAI

Tarikh :  6 & 7 Feb 2023
              (Isnin & Selasa)
Lokasi: Dewan AF Training 
              Putra Nilai, Nilai
Masa : 9 pagi - 5.30 ptg

FZTH NILAI

Tarikh : 25 & 26 Feb 2023
              (Sabtu & Ahad)
Lokasi: Dewan AF Training
              Putra Nilai, Nilai
 Masa : 9 pagi - 5.30 ptg

Seminar ini terhad hanya untuk 25 orang sahaja bagi setiap sesi. Bagi yang berminat dan ada pertanyaan mengenai seminar FZTH boleh hubungi Hajah Azila di talian 016-6641755.

atau daftar terus di ;


FIRST COME FIRST SERVE BASIS

Jomm...

SERTAI GROUP WHATSAPP SAHAM FY SECARA PERCUMA http://groupsahamFY.wasap.my/

ATAU GROUP TELEGRAM FY https://t.me/FaizalYusup

atau
HUBUNGI FY TERUS DI TALIAN 0166667430 KHIDMAT NASIHAT SAHAM TERKINI PERCUMA SEPANJANG MASA. Faizal Yusup @ FY Al Haj www.faizalyusup.net 0166667430 DIIA UITM Shah Alam BBA Finance University Of Nebraska Lincoln Top Performing Remisier Kenanga Investment Bank Berhad Mantan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia Speaker Bertauliah InvestSmart Suruhanjaya Sekuriti Seminar Saham From Zero To Hero (FZTH) diiktiraf Bursa Malaysia Pemenang 5 Anugerah Bursa Malaysia Blog saham FY telah melebihi 4 juta pengunjung Penulis 11 buah buku Lebih 20 tahun pengalaman dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia. *FY Team*
Ingin tahu lebih lanjut tentang trading secara online dan mendapatkan tip saham berdasarkan Technical Analysis? Hubungi Zuhri Zain MSTA | 0126290407 - TA Expert, Handles Private Placements. Ingin subscribe screener Algoritm AQ VAR bagi memudahcara pelaburan saham anda? Hubungi Firdaus Majid MSTA, CMT |0134229155 Ingin buka platform online untuk trading Saham? Hubungi Ramzie | 0173730513 atau Jehanshah | 0126673927 Ingin buka akaun CDS dan Trading secara pos? Hubungi Cik Anna l 011 2139 5718 dengan memberikan nama serta alamat penuh atau datang sendiri ke pejabat kami di Kenanga Investment Bank Berhad, 240, Tingkat 2, Mutiara Damansara, The Curve, Petaling Jaya. Berdekatan IKEA. Baca blog dengan input saham percuma di www.faizalyusup.net Download Ebook Investlah percuma di www.faizalyusup.my Ingin menghadiri Seminar Saham lengkap From Zero To Hero 2 hari bagi pelabur Newbie bersama FY?
Hubungi Hajah Azila 0166641755 untuk mengetahui tarikh seminar seterusnya. Ingin masuk group pelaburan saham FY di WhatsApp secara percuma?
http://groupsahamFY.wasap.my/ atau wasap nama penuh anda ke no talian 0166667430. Pelbagai tip dan pengisian saham disampai di sana setiap hari! Jangan risau anda berada di tempat yang betul! Harap like, share dan subscribe andai anda mendapat manfaat dari perkongsian FY ini... Terima kasih. FY Al Haj

Berikut adalah blog-blog dan link manfaat FY yang lain;

Untuk mendapatkan input pelaburan saham layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 1 secara percuma layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 2 secara percuma layari - 

Kisah anak Pak Gad bernama FY layari -

Ingin dapatkan pengisian motivasi bersama FY? Layari -

Ingin baiki diri ke arah Minda Akhirat? Layari -

Ikuti FY di Youtube 

Ikuti FY di Facebook
 

 

No comments: